Σαμαράς στη Sueddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Γερμανοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Το εγγυώμαι προσωπικώς. Και όλοι οι άλλοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους», τονίζει  σε συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε ερώτημα που δέχθηκε σχετικά με τις αμφιβολίες των Γερμανών όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν: «Σας βεβαιώνω ότι θα αναλάβουμε δράση. Η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί». Ωστόσο ο Α. Σαμαράς επέκρινε τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι κατά τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκαν δημοσίως σε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.“Πρέπει να είναι κανένας προσεκτικός, ώστε να μην τρομάζουν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται στην έξοδό μας από την ευρωζώνη, λέω στον εαυτό μου: ‘πώς μπορώ να ιδιωτικοποιήσω τις δημόσιες επιχειρήσεις; ποιός επιχειρηματίας θα θελήσει να επενδύσει ευρώ στην Ελλάδα, εάν βρεθεί υποχρεωμένος να εισπράττει δραχμές;” υπογράμμισε. “Ο σκοπός μας είναι να αντλήσουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ (από τις ιδιωτικοποιήσεις) έως το 2016, αλλά θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα», σημείωσε. “Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάταξη της οικονομίας (…) Μεταξύ των νέων, το ποσοστό των ανέργων έχει ξεπεράσει το 50%. Χρειαζόμαστε λίγο φως στην άκρη του τούνελ», επισήμανε κατά την ίδια συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε απόσπασμα της συνέντευξης, το οποίο προδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Α. Σαμαράς χαρακτηρίζει

επίσης «για εμάς καταστροφική, αλλά κακή για την Ευρώπη» ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ αφήνει ανοιχτό το εάν σκοπεύει να ζητήσει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος λιτότητας κατά την συνάντησή του, μεθαύριο, με την Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα δάνεια ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπόσχεται ο πρωθυπουργός. «Το εγγυώμαι προσωπικά», δηλώνει και επιχειρώντας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, να αντικρούσει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό απέναντι στη χώρα του, τονίζει: «Σας διαβεβαιώ: θα το πετύχουμε». Εμφανίζεται δε αποφασισμένος να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τις περικοπές που ζητήθηκαν για τον προϋπολογισμό, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση, «η Ελλάδα χρεοκοπεί», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός ασκεί κριτική και στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα: «Ναι, πολλά πήγαν στραβά. Είναι ακριβές ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει», επισημαίνει και εξηγεί ότι ξεκινάει μια καινούργια περίοδος, στην οποία όλη η πολιτική της Ελλάδας θα στραφεί στην ανάπτυξη. «Δεν μου είναι τόσο σημαντικό εάν θα επανεκλεγώ. Θέλω να αλλάξω τη χώρα», διευκρινίζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Η «Sueddeutsche Zeitung» θεωρεί ότι ο Α. Σαμαράς δεν ξεκαθαρίζει εάν σκοπεύει να ζητήσει επιμήκυνση ήδη κατά την συνάντησή του στο Βερολίνο: «Πρώτα πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι κάνουμε αυτό που πρέπει», απαντά ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, αιτιολογεί την επιθυμία για παροχή περισσότερου χρόνου επιμήκυνση με την βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα. «Η οικονομία μας συρρικνώθηκε κατά 27%. Η Ελλάδα ματώνει. Ματώνει πραγματικά», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Α. Σαμαράς δηλώνει ότι λυπάται που η φιλία των δύο λαών έχει επιβαρυνθεί: «Ειπώθηκαν πολλά αρνητικά πράγματα και από τις δύο πλευρές. Αυτά όμως θα πρέπει τώρα να τα βάλουμε στην άκρη. Οι δύο λαοί έχουν μια κοινή ιστορία η οποία τους συνδέει», αναφέρει. Ασκεί ωστόσο κριτική σε πολιτικούς των Φιλελευθέρων (FDP) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), οι οποίοι επανειλημμένα ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και εξηγεί ότι στο άκουσμα τέτοιων δηλώσεων κάθε φορά σκέπτεται: «Πώς να μπορέσω να ιδιωτικοποιήσω κρατικές επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας επενδύει ευρώ σε εμάς, εάν υπάρχει πιθανότητα να πάρει πίσω δραχμές;» και προειδοποιεί ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας στη χώρα σε πάνω από 40%, κάτι που θα είχε ως συνέπεια κοινωνική αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Πηγές: ΕΤ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s