Στην Αθήνα η Goldman Sachs

ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 90Η παρουσία της Goldman Sachs τον Αύγουστο του 2012 στην Αθήνα και οι επαφές που πραγματοποίησαν με πολιτικούς και τραπεζίτες ήταν προπομπός της μεγάλης ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς έως τις 911 μονάδες αργότερα και προπομπός του window opportunity που άνοιξε.

Σύμπτωση ή μη θα αποδειχθεί προσεχώς καθώς μέσα στις επόμενες 8-10 μέρες βασικά στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs θα επισκεφθούν εκ νέου την Ελλάδα και θα έχουν μια σειρά επαφών με πολιτικούς της κυβερνώσας παράταξης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τραπεζίτες.

Αν μετά την έλευση εκ νέου της Goldman Sachs στην Αθήνα ανοίξει νέο window opportunity θα διαπιστωθεί προσεχώς.

Είναι πιθανό να ανοίξει με βάση και με τις προβλέψεις των ελλήνων τραπεζιτών.

Ωστόσο σε γενικές γραμμές πρέπει να τονιστεί ότι η παρουσία της Goldman Sachs που αποτελεί το μέσο άσκησης – ή ένα από τα μέσα άσκησης – οικονομικής διπλωματίας των αμερικανών στο εξωτερικό είναι πολυποίκιλης σημασίας και αξίας.

Η επικρατούσα αίσθηση πάντως είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τις εκλογές της Γερμανίας.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σε αυτή την φάση θέλουν και θα επιδιώξουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου αποτελεί μοχλό αποσταθεροποίησης της ελληνικής πολιτικής σκηνής και αυτό διαφαίνεται ότι δεν επιθυμούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Με βάση τους σχεδιασμούς των αμερικανών, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Η Goldman Sachs ωστόσο πέραν την κυβερνώσα τριπλή κομματική συμμαχία και ειδικά την ΝΔ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε συμβεί και στην επίσκεψη του Αυγούστου του 2012.

Τι εκτιμούν οι έλληνες τραπεζίτες για το 2013;

Συνομιλώντας με τους έλληνες τραπεζίτες χθες στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών θέσαμε ένα ερώτημα τι εκτιμούν για την οικονομία, την αγορά και τις τραπεζικές μετοχές και γενικώς τι εκτιμούν για τον τραπεζικό κλάδο;

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι ασπάζονται το βασικό σενάριο του bankingnews.gr ότι το ΧΑ μπορεί να βρεθεί στις 1000-1100 μονάδες μέσα στις επόμενες 120-150 μέρες.

Για τις μετοχές των τραπεζών γενικώς υπήρξε μια συντηρητική προσέγγιση και 2 σχολές σκέψεις.

Η μια η πιο συντηρητική πρόβλεψη εκτιμά ότι οι μετοχές των τραπεζών λόγω των αμκ θα κινηθούν….συντηρητικά.

Εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν οι μετοχές των τραπεζών να αποδειχθούν hot story λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου.

Ωστόσο η άλλη ομάδα των πιο αισιόδοξων εκτιμά ότι οι μετοχές των τραπεζών πριν καθοριστούν οι τιμές των αμκ θα ενισχυθούν απόρροια της προσδοκίας ότι σε αυτή την φάση θα κλείσει ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων και οι τράπεζες μετά θα πρέπει χωρίς άλλες ζημίες να παράξουν έργο.

Μάλιστα ένας τραπεζίτης προέβλεψε ότι «εκτιμώ ότι οι ξένοι θα δουν εκ νέου το ΧΑ με μια πιο θετική ματιά. Εκτιμώ επίσης ότι το ενδιαφέρον για το banking θα προκύψει μετά τις αμκ χωρίς να αποκλείω και το πριν καθώς οι τράπεζες ετοιμάζουν hot story για εγγυητές αναδόχους και μετόχους. Πως θα πείσουν τους μετόχους αν δεν πουλήσουν κάτι ωραίο και θελκτικό» τονίζει ο τραπεζίτης.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s