Funds ποντάρουν στην ελληνική ανάπτυξη

10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟΣτο επίκεντρο των ξένων επενδυτικών τοποθετήσεων φαίνεται πως έχει τεθεί για τα καλά η Ελλάδα, με τα ξένα funds να αναζητούν ευκαιρίες στους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που αποτυπώνεται στην καλή πορεία των ομολόγων αλλά και των μετοχών. Βέβαια, ο ελληνικός τίτλος που δείχνει να προσελκύει τα βλέμματα είναι τα warrants τα οποία είναι και άμεσα συνδεδεμένα  με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε χθεσινό άρθρο της «Wall Street Jurnal» προτείνεται η επένδυση σε warrants, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο τίτλο ως ένα ασυνήθιστο χρεόγραφο που πληρώνει κατευθείαν, αν ανακάμψει η οικονομία. Στη σχετική ανάλυση υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της μεγάλης αναδιοργάνωσης του χρέους που έκανε πέρυσι η Ελλάδα είχαν δοθεί στους κατόχους των παλαιών ομολογιακών τίτλων, που συμμετείχαν στο PSI, ειδικά warrants που πληρώνουν, αν η χώρα καταφέρει να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους στο ΑΕΠ. Τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ διαπραγματεύονται στις δευτερογενείς αγορές, όμως οι όγκοι των συναλλαγών είναι πολύ μικροί. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται σημαντική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη τα warrants κινούνταν στο 1,19 ευρώ, σύμφωνα με

τα στοιχεία του Reuters, ενώ πέρσι το καλοκαίρι βρίσκονταν κάτω από το 0,5 ευρώ. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, group chief investment officer της Eurobank στην Αθήνα, η πορεία των τίτλων είναι ένα ευοίωνο σημάδι. Τα warrants αποτελούν τον πιο άμεσο τρόπο για ανάληψη θέσεων στη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας και η πορεία των τιμών δείχνει πως ίσως οι αγορές αρχίζουν να επανεκτιμούν την ελληνική οικονομία πριν από τους οικονομολόγους. Ανατρέχοντας την πρόσφατη ιστορία των νέων ελληνικών ομολόγων με ρήτρα ΑΕΠ (warrants), στο άρθρο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της εφημερίδας σημειώνεται πως η Ελλάδα εισήγαγε warrants με ονομαστική αξία 62,4 δισ. ευρώ, ένα για κάθε ευρώ από τα νέα κυβερνητικά ομόλογα που δόθηκαν στους επενδυτές κατά την αναδιάρθρωση. Η αξία των warrants δεν θα φτάσει ποτέ τα 62,4 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, πληρώνει σχεδόν 1% της ονομαστικής αξίας κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2042 – με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό ΑΕΠ την αμέσως προηγούμενη χρονιά θα έχει πιάσει συγκεκριμένους στόχους.

Ξεκινώντας από το 2023, η ονομαστική αξία του warrant προοδευτικά μειώνεται. Εντέλει, στην καλύτερη περίπτωση, ο κάτοχος του warrant θα λάβει 18,6% της αρχικής ονομαστικής αξίας, με δόσεις μέσα σε 28 χρόνια.
Οι επενδυτές πέρυσι, μετά και τη διαδικασία default που βρέθηκε η ελληνική οικονομία, δεν πίστεψαν ότι θα υπάρχει κάποια αξία στο warrant όταν ξεκίνησε, αλλά σήμερα αρχίζουν να πιστεύουν ότι αξίζουν κάτι. Ομως όχι και τόσα πολλά, καθώς στην τιμή του 1 ευρώ, το σύνολο των warrants αποτιμάται στα 624 εκατ. δολ, όταν το ελληνικό κρατικό χρέος είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει στους επισήμους Ευρωπαίους διασώστες.
Σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως, η αξία των warrants καθορίζεται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει το ελληνικό ΑΕΠ. Εδώ σημειώνεται πως το spread των ελληνικών ομολόγων είχε τις προηγούμενες μέρες σημαντική ανάκαμψη, με αποδόσεις κάτω του 8,5%. Με δεδομένη την πορεία των ομολόγων, πάντως, τα warrants υπολείπονταν το τελευταίο διάστημα.
Στοιχηματίζουν στο ΑΕΠ και κερδίζουν
Ο τρόπος καθορισμού της απόδοσης των warrants είναι περίπλοκος, αλλά το νόημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πιάσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για το ΑΕΠ ώστε να πληρώσει το χρεόγραφο.
Ο στόχος αυξάνεται κάθε χρόνο ώς το 2020, μετά το οποίο παραμένει σταθερός. Αν η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο, δεν θα υπάρχει πληρωμή για το συγκεκριμένο έτος.
Θεωρητικά, τα warrants μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν από το 2015, αν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπεράσει τα 210,1 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό είναι όμως ανέφικτο. Η Κομισιόν προβλέπει 183,5 δισ. ευρώ ΑΕΠ φέτος. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληρωμές πιθανότατα θα αρχίσουν το 2023.
Πάντως όταν η τιμή των warrants αυξάνεται στην αγορά, είναι μια καλή ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν.
Πηγή:naftemporiki
Γράφημα: naftemporiki
Με πληροφορίες από: POLITICSNEW
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s