Απλά μαθήματα φορολογικής… αστάθειας!

ΕΦΟΡΙΑ 2του Τρύφωνα Ζ. Αλεξιάδη 
Ακούω συχνά πολιτικούς παράγοντες, να επικαλούνται την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων, για να προσελκύσουμε επενδύσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας κ.λπ. Δεν θα ασχοληθώ για το γίνεται σε άλλους τομείς για να προσελκύσουμε επενδύσεις, παρά μόνο στον τομέα της φορολογίας. Η αυτονόητη προϋπόθεση της φορολογικής σταθερότητας, όχι απλά δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετεί φορολογικές διατάξεις με ρυθμό πολυβόλου. Φέρνει νόμους που καταργούν – τροποποιούν – συμπληρώνουν άλλους, που ψηφίστηκαν πριν λίγους μήνες. Στο ερώτημα τι έπρεπε να γίνει, η απάντηση είναι απλή: Ένα φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος, το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό και θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού κοινωνικού
διαλόγου. Δεν είναι δυνατό, ο προϋπολογισμός να ορίζει τον οικονομικό στόχο και μετά την ψήφισή του, να ψηφίζουν νομοσχέδια, πως θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός!
Εκτός βέβαια από το θέμα της φορολογικής αστάθειας, υπάρχει και η αθέατη πλευρά, της εφαρμογής των νόμων αυτών. Λογιστές, εφοριακοί και φυσικά φορολογούμενοι, προσπαθούν να καταλάβουν τι ισχύει, τι άλλαξε, τι πρέπει να γίνει. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νόμοι είναι ασαφείς και αναμένουν όλοι τις ερμηνευτικές εγκυκλίους (άλλη ευτέλεια του φορολογικού μας συστήματος) να διευκρινίσουν άρθρα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς νομοθετούν. Σε άλλες δε περιπτώσεις (π.χ. εγκύκλιοι για παρακράτηση φόρου) τα λογιστήρια αναμένουν οδηγίες, οι οποίες έπρεπε να δοθούν πριν την 1.1.2014! Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις αποκαλυπτικά της παθογένειας, των αντιφάσεων και των υπερβολών που συνθέτουν την σχιζοφρενική διάσταση του Ελληνικού Φορολογικού Συστήματος. Και είναι μια πρώτη απάντηση γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή, την ίδια στιγμή που η κοινωνία αγωνιά να ανταποκριθεί στη φορολογική βαρβαρότητα των χαρατσιών, των κατασχέσεων, της άδικης φορολογίας και των παράλογων προστίμων.
Στον σχετικό πίνακα  έχουν καταγραφεί τα ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις σε αυτή την περίοδο της Βουλής. Ο πίνακας αυτός έγινε από τα στελέχη του επιστημονικού περιοδικού «Φορολογική Επιθεώρηση».

* Ο κ. Τρύφων Ζ. Αλεξιάδης είναι Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s